Hoeveel jaar kun je rode wijn bewaren?

Wijn bewaren is hartstikke leuk. Met een mooi wijnrek en verschillende flessen rode wijn waar je gasten vervolgens uit kunnen kiezen. Helaas zijn deze niet voor eeuwig houdbaar. En niemand wilt natuurlijk bij een bijzondere gelegenheid een bedorven fles openen. Het grootste gedeelte van de rode wijnen zijn namelijk niet gemaakt om te bewaren. En moeten binnen één tot twee jaar na de botteling gedronken worden. Voor zulke wijnen is het niet nodig om een gehele kelder te graven, maar er zijn zeker tips om deze wijnen op hun best te bewaren. Een kelder is dus niet nodig, maar het is wel belangrijk dat de wijnen worden bewaard op een donkere plaats en dat de temperatuur daar tussen de 10 en 20 graden is. Het maakt niet uit of de flessen liggen of staan. Wilt u ze in uw wijnrek bewaren dan kan dat. Maar u kunt ze ook gewoon neerzetten. Koopt u wijnen die ook snel genuttigd worden, dan kunnen ze prima in de woonkamer opgeborgen worden. Zolang ze maar niet te warm worden door de zon, verwarming of de haard. Maar de echte bewaarwijnen moeten worden gelagerd om zich in de gehele periode te ontwikkelen tot de lekkerste smaak is bereikt. Rode wijn die langer bewaart moet worden heeft in het heel veel tannine waardoor de wijn (als die jong gedronken wordt) heel bitter en zwaar proeft. Tannine heeft namelijk tijd nodig om zachter te worden. Dit komt voornamelijk door zuurstof, de tannines en kleurstoffen. Na een tijdje zullen deze zich namelijk met elkaar verbinden waardoor die als een bezinksel wordt afgezet. Hierdoor smaken de oudere wijnen minder bitter en zwaar. En hebben deze wijnen ook minder kleurstoffen. Tijdens dit gehele proces komt er maar weinig zuurstof door de kurk. Hierdoor worden de wijnen niet zo snel oud en ontwikkelen ze de lekkerste smaak. Deze rode wijnen moeten dus wel goed bewaard worden. Zo is het belangrijk dat deze wel liggen zodat de kurk niet kan uitdrogen. Want hierdoor komt er geen zuurstof terecht in de wijn. De lucht waarin de wijnen bewaard worden mag niet te droog zijn maar ook weer niet te nat. In ruimtes die tochtig zijn kunnen wijnen zich niet goed ontwikkelen. Dus zorg ervoor dat ze liggen in een tochtvrije ruimte, daarbij mag de ruimte wel gewoon geventileerd worden. De beste opslagruimte is juist een ruimte die tochtvrij is en geventileerd wordt en waar de temperatuur zich bevindt tussen de 10 en 12 graden. Deze wijnen hebben ook rust nodig dus bewaar ze niet onder een trap of naast een drukke weg etc. want dit kan trillingen veroorzaken waardoor de wijn zich niet kan ontwikkelen. Daarnaast is voor zowel de consumptiewijnen als de oudere wijnen belangrijk dat ze niet in aanraking komen met zonlicht of kunstlicht. Zodra ze in aanraking komen met dit licht zal dit een negatieve invloed hebben op de wijnen, waardoor de smaak en de kleur slechter worden. De laatste tip die kan geven over het bewaren van oude wijnen is dat je ze niet in een ruimte moet hebben waar heel andere producten liggen die geuren afgeven. Mochten de wijnen bijvoorbeeld samen in één ruimte liggen met wijnen, dan kan de geur van aardappelen via de kurk de wijn intrekken. Na het openen van een rode wijn komt er veel zuurstof bij, waardoor de wijn zich snel zal ontwikkelen, vooral als er al een paar glazen mee zijn ingeschonken. Als deze aangebroken fles lang blijft staan, dan zal de kleur veranderen. De rode heldere kleur komt dan niet meer tot zijn recht, maar zal bruin en troebel zijn. Het advies is dan ook om een aangebroken fles maximaal 2 dagen bewaren. Door de fles in de koelkast te zetten kan je dit met één dag verlengen, of doormiddel van een vacuümpop waarbij de aangebroken fles nog drie dagen bewaard kan worden.
 
    07-05-2018 00:00
Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)